KENYAS RE4MISTS FÖRÄNDRAR LANDETS SLUMOMRÅDEN
Före detta fångar i Kenya skapade Re4mist-organisationen för att reformera slumområdena i Nairobi, så andra inte behövde ta samma väg som de tog.
Kenyanska organisationen Re4mist Crime Kwetu Si Poa (Brottslighet är dåligt för oss) är ”hängivna förespråkandet av ett brottsfritt, fredligt och hållbart samhälle som ett sätt att garantera värdighet i ungdomarnas dagliga liv i samhället”. De styrs av sju kärnvärderingar: tjänst till samhället, innovation, kompetens, integritet, mångfald, engagemang och erkännande och stöd till enskilda talanger.
Re4mist bildades av tidigare fångar som var fast beslutna att bli produktiva och bidragande medborgare när de väl hade frigivits. Men de ville också se till att andra aldrig slog in på samma väg. Deras fokus är därför Nairobi-slumområdena som skapar brott.
”Vi är så tacksamma mot Vägen till lycka-organisationen för det undervisningsmaterial som vi hittills har fått. De har gjort mycket för att förändra livet för ett antal människor i våra lokalsamhällen.”
Projektledningsteamet på Re4mist startade ett program kallat ”Building Safer Communities” för att förhindra brott innan det ens inträffar och minska drog- och alkoholmissbruk, skolavhopp, tonårsgraviditet och försämringen av slumområdena. De höjer medvetenheten, produktiviteten och skickligheten för att stärka de som bor i stadens slumområden.
Vägen till lyckas undervisningsmaterial kom precis vid rätt tidpunkt för att berika programmet. Som gruppens chef sade: ”Vi är så tacksamma mot Vägen till lycka-organisationen för det undervisningsmaterial som vi hittills har fått. De har gjort mycket för att förändra livet för ett antal människor i våra lokalsamhällen.”
De två viktigaste områdena som Re4mists fokuserar på är skolor och fängelser. De började i fyra fängelser, två för kvinnor, ett för män och ett för ungdomar. Vid varje fängelse tillbringade de hela dagen med interner och fängelsedirektörer för att gå igenom innehållet i Vägen till lycka‑häftet. Interner berättade, efter att ha lärt sig de 21 levnadsreglerna, saker som: ”Om jag bara kunde ha följt det här skulle jag inte ha hamnat här.”
På Kamae Girls Borstal Institution började de med 30 flickor, många som var där på grund av drog- och alkoholmissbruk. Först ledde de alla flickorna igenom de 21 levnadsreglerna, inklusive levnadsregel 2, ”Var måttlig”, med början vid punkt 1, ”Använd inte skadliga droger”. De delades upp i fem mindre grupper och var och en tilldelades en levnadsregel att ta en djupare titt på och för att återvända med en presentation om den levnadsregeln för hela gruppen. Varje vecka kommer seminarierna att fortsätta tills varje levnadsregel har tagits upp.
De ville också nå ut i samhället och gick därför samman med Mathare Children’s Fund Panairobi Organization, som sponsrar utbildningen av barn som kommer från slumområdena. De arbetade också med Acclaim Community Transformers, en grupp som bildades av två personer som växte upp i Mathare-slummen, vilka i stället för att lämna den efter att ha avslutat skolan stannade kvar för att göra en karriär av att ”ta hand om de lidande, sjuka och desperata” i slummen.
Tillsammans höll grupperna seminarier för 67 tonåringar och ungdomar i grundskolor och gymnasier från Mathare-slummen samt andra slumområden i Nairobi, inklusive Huruma, Korogocho och Babadogo. Ungdomarna som de arbetade med utsätts för brott, droger och alkoholmissbruk redan i mycket ung ålder, vilket leder till tidiga skolavhopp och tonårsgraviditet.
Men med Vägen till lycka som vägleder dem har dessa Nairobi-samhällen nu en ljusare framtid.